PERSBERICHT

‘Metamorfose’ in de Steenfabriek te Gilze.

In de oude Steenfabriek (1890) te Gilze exposeren 8 Brabantse kunstenaars in de maand mei een kleine honderd werken: schilderijen en beelden in brons, diverse soorten steen en hout , keramiek en kunst-stof. Hanneke van Heusen en Lisette Schouten tonen schilderijen in acryl, mixed media en olieverf. Els van Amelsfort, Ayla Corstanje-Uncu, Cynthia Dekeyser, Tineke van Laarhoven, Margot Oomen en Jeanne Tax tonen beelden.

De 8 kunstenaars hebben elkaar ontmoet in en via het Atelier van Charles Ver-gouwen, die de expositie tevens zal inrichten. Kunst-enaar/beeldhouwer Charles Vergouwen startte enige jaren geleden een atelier in Rijen dat tevens dient als werkruimte voor zo’n 50 beeldhouwers. In principe werken alle kunstenaars zelfstandig. Door de onderlinge contacten, het uitwisselen van ideeën en ervaringen, komt de creativiteit op een hoger plan en kan zomaar aan-sluiting plaats vinden bij twee ondernemende Schilderessen (van Heusen en Schouten) die De Steenfabriek besproken hadden en hun schilderijen heel graag wilden combi-neren met ruimtelijk werk. Zo ontstond een gezamenlijke tentoon-stelling.

Zo verschillend als dit gezelschap kunstenaars is, zo divers zijn ook hun opleidingen en achter-gronden. Kunstacademie, Academie voor Schone kunsten in Arendonk, cursussen tekenen, schilderen , patineren, portret- en figuur-boetseren, hakken in steen en werkweken. Aan de kwaliteit van het werk is de levendige en gevari-eerde verdieping van de kunstenaars af te zien.

De expositie wordt op zondag 22 mei a.s afge-sloten met het branden van keramiek in een spectaculaire houtge-stookte raku oven. Bezoekers kunnen tijdens de expositie tegen een kleine vergoeding zelf een object glazuren. Dit is ook voor kinderen een leuke activiteit! Door de speciale stooktechniek ontstaat een prachtig craquelé, en niet gegla-zuurde delen worden zwart.

De voor Gilze zo karakteristieke Steen-fabriek uit 1890 stond sinds 1991 leeg. Het verwaarloosde en aan vandalisme en sloop ten prooi gevallen gebouw is een aantal jaren geleden gerestaureerd waarbij er zoveel mogelijk nog aan-wezige oude elementen bewaard zijn. Inmiddels is het gebouw aangemeld voor de cultureel erfgoed-lijst. Een prachtige locatie om te exposeren en een bezoek zeker waard..

Locatie : De Steenfabriek, Steenfabriek 7 (GPS Alphenseweg 6) te Gilze.

Openingstijden:

14,15,18,19,20,21 en 22 mei 2011van 11.00 tot 17.00 uur. Overige tijden op afspraak via : vanheusen.jh@planet .nl

—————————————-einde persbericht —————————————